Nenechám tě odejít - Chevy Stevens

Výsledek obrázku pro nenecham te odejit kniha


Název: Nenechám tě odejít
Autor: Chevy Stevens
Nakladatelství: Ocelot
Rok vydání: 2019
Žánr: literatura světová, thriller, román
Počet stran: 400

''Motýli efekt. Myšlenka, že i něco tak malého jako třepetání motýlích křídel může na druhém konci světa vyvolat tajfun. Lindsey se snaží vést poklidný život a zapomenout na minulost poté, co se ji její manžel Andrew pokusil zabít a byl poslán do vězení. Po jeho propuštění se však Lindsey začínají dít strašidelné věci. Vloupání do domu. Otrávení psa. Napadení přítele. Navíc se Lindsey rozhodne svěřit svému současnému  příteli s drobnou lstí, kterou před lety Andrewovi provedla. A právě tato událost, mávnutí motýlího křídla, spustí kolotoč nečekaných údálostí.''

°°°
Takto zní anotace velmi zajímavé knihy s tajemným přebalem. Jedná se zde o příběh Lindsey a její dcery po opuštění jejich manžela/otce po zlých událostech u nich doma. Andrew svou ženu týral a to psychicky i fyzicky. Nicméně Lindsey se podaří vymanit se z tohoto pekla a úspešně se postaví na nohy. Dokonce si najde nového přítele.  Po propuštění Andrewa se však kolem Lindsey začínají dít podivné a znepokojující věci. Někdo se jí vloupá domů, otráví psa, má pocit, že jí někdo pronásleduje a podobně. Vše skončí až u napadení současného přítele Lindsey. Andrew, ale tvrdí, že s tím nemá nic společného. Kdo za tím tedy stojí? Můžeme Andrewovi věřit? 

°°°

Příběh je nenáročný, snadno se čte. Autorka raději posouvá děj dopředu dialogy než nějakými dlouhými popisy. Je tu snaha i o nečekané zvraty a to dodává knize na čtivosti. Kniha obsahuje nějakých 400 stran, kde se střída retrospektiva s chronologií. Střídají se tu pohledy postav na aktuální dění a to především Lindsey a Sophie, dcery Lindsey, což oceňuji jako plus, neboť bylo zajímavé sledovat jejich myšlenkové pochody.

Tématem je tu především stalking a domácí násilí a  to vše psychologicky zpracované což mi osobně přijde jako aktuální trend knih, respektive psychologicky podané knihy. Plně to ale chápu a nemám vůbec nic proti. Téma tedy není ničím zvláštní či neobvyklé, ale jde tu o pojetí a zpracování. 

Kniha se dělí na tři hlavní části. První část nás seznamuje střídavě s aktuálním životem Lindsey a se životem, který prožívala po boku svého bývalého přítele Andrewa. V druhé části už zůstáváme pouze v přítomnosti a pomalu se začíná odvíjet hlavní část příběhu a ve třetí části vše vyvrcholí. Jelikož nečtu mnoho knih s touto tématikou neodhalila jsem původce všech věcí, co se v knize odehraje. O to větší to pro mne bylo překvapení.

Co se postav týče tam to pro mě bylo jedno velké plus, Autorka krásně  vykreslila charaktery a osobnosti postav. To samé bych mohla říct o vztazách, činech, pocitech a myšlenek, které v knize nalezneme.

°°°

Kniha se mi četla velmi dobře. Byla svěží, napínavá a mít více času přelouskám ji za dva dny. Vřele doporučuji každému, kdo rád čte napínavou literaturu nebo koho zajímá téma domácího násilí a psychologie.

Na závěr chci poděkovat nakladatelství Ocelot za vydání této knihy a hlavně knihkupectví MegaKnihy.cz za poskytnutí této knihy k recenzi, kde si ji také můžete pořídit na odkazu zde.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Chodba

Vychází v březnu 2019 - Nakladatelství Argo