Zvláštní smutek citronového koláče - Aimee Bender

Výsledek obrázku pro zvláštní smutek citronového koláče


Název: Zvláštní smutek citronového koláče

Autor: Aimee Bender
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2013
Žánr: literatura světová, román
Počet stran: 300

''V předvečer svých devátých narozenin objeví nenápadná Rose Edelsteinová při ochutnávání citronového koláče, který pro ni upekla její matka, že má zvláštní dar - dokáže z kousku koláče vycítit matčiny pocity a emoce. Ke své hrůze zjistí, že její napohled veselá matka chutná zoufalstvím a osaměním. Schopnost ochutnávat emoce a nálady lidí, kteří jídlo připravili, se stává pro Rose utrpením. Tím větším, že se nemůže nikomu svěřit. Jediný, kdo jí věří, je George, kamarád jejího geniálního a podivínského bratra Josepha. Rose časem zjišťuje, že každý člen její rodiny něco skrývá. Postupně odhaluje matčinu nevěru, otcův odstup, bratrovo opakující se mizení ze světa... Ale některá rodinná tajemství nedokážou rozeznat ani její prokleté chuťové pohárky s nimiž se postupně učí žít a které z ní udělají empatickou a chápavou mladou ženu.''

                                                                                °°°

Tato kniha nás zavede do života Rose a její rodiny. Rose jednoho dne zjistí, že je schopna rozeznávat pocity lidí, kteří připravili jídlo, které jí. Sledujeme její vývoj v životě, v dospělou ženu. Zároveň sledujeme jak se Rose zlepšuje ve svém nově objeveném talentu.  
                                                                             
                                                                               °°°



Hledala jsem nějakou oddechovou knihu, u které nebudu muset moc přemýšlet, u které si odpočinu. Tato kniha to naprosto splnila. Nehledejme v ní nějaký hlubší smysl, ale pouze si vychutnejme autorčin příběh. Zvláštností na této knize je, že autorka nerozlišuje přímou řeč. Občas to sice může způsobit zmatek mezi myšlenkami a promluvou Rose, ale dá se na autorčin styl psaní zvyknout. 

Kniha se čte rychle ačkoli nemá nijak velký spád jako třeba u napínavých knížek. Avšak poprvé jsem se setkala s knihou, kde sledujeme životní vývoj hlavního hrdiny. Bylo to netypické i ve stylu psaní, ale jak říkám, svůj účel kniha splnila. Odpočaala jsem si u ní, abych se mohla následně věnovat složitější četbě do školy.

Samotná Rose není ničím výrazná osoba. Ani její rodina. Ani žádná jiná postava vystupující v knize. Jsou to prostě normální lidé, které ničím nevyčuhují a které běžně potkáváte na ulici. Tudíž jsem si k žádné z postav nevytvořila vztah.

                                                                          °°°

Knihu i přesto hodnotím kladně a doporučuji k četbě. Je to milá oddechovka u které se člověk nasměje.

Děkuji knihkupectví MegaKnihy.cz za poskytnutí knihy, kterou si můžete zakoupit zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Chodba

Vychází v březnu 2019 - Nakladatelství Argo

Nenechám tě odejít - Chevy Stevens